Klimakteriet på jobbet – mer kunskap ger vinster för arbetslivet

Hur påverkar klimakteriet arbetslivet och varför borde fler arbetsgivare bry sig? Det är utgångspunkten för ett nytt projekt som nu startar i Blekinge. Under några månader ska vi genomföra en förstudie med målet att öka kompetensen om klimakteriet, både hos kvinnor och på arbetsplatser inom privat och offentlig sektor. Bakom projektet står vi på Karlskrona 3H med stöd av Region Blekinge.

En naturlig fas – med stor påverkan på arbetslivet
Klimakteriet är något som kvinnor går igenom någon gång mellan 40 och 60 års ålder. Trots att det är både vanligt och förväntat, är det fortfarande ett ämne som sällan får utrymme – särskilt inte i arbetslivet.

Forskning visar att upp till 65 procent av kvinnor i klimakteriet upplever en negativ påverkan på sin arbetsförmåga. Vanliga symtom som trötthet, koncentrationssvårigheter, hjärndimma, vallningar, humörsvängningar och sömnproblem påverkar inte bara individens välmående utan även prestation och närvaro på jobbet. En brittisk rapport från CIPD (2023) visade till exempel att över hälften har stannat hemma från jobbet på grund av symtom, och att mer än en fjärdedel övervägt att lämna arbetslivet helt.

När klimakteriet förblir en osynlig fråga riskerar arbetsgivare att missa allvarliga konsekvenser som leder till ökad sjukfrånvaro, kompetensförlust, sämre arbetsmiljö och minskad attraktivitet som arbetsplats. Det gör klimakteriet till mer än en individuell hälsofråga. Det är en strategisk nyckel för ett hållbart, jämställt och konkurrenskraftigt arbetsliv.

Förstudien: kunskapslyft i Blekinge
Syftet med förstudien är att kartlägga behov och samla in kunskap om hur klimakteriet påverkar kvinnor på jobbet, och vad arbetsgivare behöver för att kunna stötta bättre. Vi kommer att:

  • Göra en behovskartläggning bland kvinnor och arbetsgivare i regionen

  • Genomföra en omvärldsanalys för att ta in fakta och inspireras av goda exempel

  • Ta fram förslag på aktiviteter till ett framtida kompetenshöjande projekt

  • Bjuda in till en kostnadsfri föreläsning den 26 augusti – spara gärna datumet redan nu!

Anmälan till föreläsningen kan göras här.

Vinsterna med att agera
Små åtgärder kan göra stor skillnad. Forskning visar att utbildning, ökad öppenhet och enkla arbetsplatsanpassningar (som flexibilitet, förståelse från chefer och tillgång till stöd) minskar både symptom och frånvaro – och ökar trivsel och engagemang.

Att börja prata om klimakteriet är därför ett sätt att skapa inkluderande, friska och framåtblickande arbetsplatser där människor kan prestera och må bra genom hela yrkeslivet.

Varmt tack till Region Blekinge för att ni möjliggör det här genom ert stöd. Tack också till Almi Blekinge och Karlskrona Företags- och Hantverksförening för att ni på olika sätt stöttar oss i det här arbetet.

Tillsammans hoppas vi kunna bidra till både ökad kunskap och hållbar utveckling – för både individer och arbetsgivare i Blekinge.

Scroll to top