Elina är taggad på sin nya fritidssysselsättning curling

Att inte ha en meningsfull fritid är vardag för många som lever med en funktionsvariation. I  somras var 18-åriga Elina Ciku från Karlskrona, som lever med en neuropsykiatrisk funktionsvariation, en av dem som saknade att ha något att göra på kvällar och helger. Hon driver ett instagramkonto kopplat till hennes ishockeyintresse men hon ville gärna ha något mer att göra på sin fritid.

Nappade snabbt på curling
K3H:s projekt  Meningsfull fritid fick kontakt med Elina när vi var på besök på hennes anpassade skola (tidigare gymnasiesär) för att göra reklam för projektet. Elina ville gärna vara med och få stöttning för att hitta ett fritidsintresse som passade henne. Hon provade på ett par idrotter, bland annat att gå på gym, men när curling kom upp som ett förslag blev hon eld och lågor.

– Efter det ville hon nästan inte diskutera annat, säger projektledaren för Meningsfull fritid Elina Åkesson Waldén och skrattar till.

I september var det dags att prova på curling och det blev en succé. Sedan första gången har Elina  varit på träningen varje vecka. När vi besöker henne på en träning träffar vi en målmedveten tjej som är fullt fokuserad när hon glider iväg med stenen.

– Det är jätteroligt, säger Elina Ciku och ler med hela ansiktet. Men hon lägger till att det hade varit ännu roligare om fler ungdomar kom och spelade curling.

 

Fick ett fint välkomnande
Klas Holmesson, tränare i Carlskrona curling club, säger att Elina har blivit en i gänget och att det är roligt att hon har börjat spela med klubben och han säger att det syns att hon tycker att det är kul.

– Elina kom ju hit till och med när hon var förkyld och inte kunde spela själv. Hon ville säga hej och så tittade hon på de andra som tränade. Hon har tagit steg framåt och det funkar väldigt bra, säger han.

Klas har full förståelse för att Elina vill ha in fler ungdomar, det vill klubben också. De jobbar hela tiden för att få in  nya målgrupper som vill spela curling. Det handlar både om att de vill att fler ska få upptäcka curling som är en sport som kan passa för många, men det handlar också om en överlevnad för klubben som för närvarande inte har så många medlemmar.

K3H och projektet Meningsfull fritid är i alla fall väldigt tacksamma för att Elina blev så väl omhändertagen när hon kom till curlingklubben.

– Att känna sig välkommen är en ju en förutsättning för att man ska tycka att det är roligt och för att man ska vilja fortsätta. Det känns fint att vi har kunnat hjälpa Elina att hitta curlingen, säger projektledaren Elina Åkesson Waldén.

Läs mer om projektet och ansök om att vara med

Läs om deltagaren Frida som hittade ridningen

Text och bild: Anne Berglund

Scroll to top