Succé för schemalagd träning – ”Alla har blivit gladare”

Att ha ett hållbart arbetsliv är en fråga som är på mångas läppar. Det handlar bland annat om att skapa en positiv förändring, motverka stigande sjuktal och skapa förutsättningar för att kunna ha ett långt arbetsliv.

På det temat har det särskilda boendet Slottsgården i Sölvesborg satsat på hälsan för de anställda och de har gjort det på ett ganska ovanligt  sätt. Alla 60 anställda har haft schemalagd träningstid två gånger i veckan och redan efter ett par månader kan man se att satsningen på personalen har fallit väldigt bra ut. Flera uttrycker att de har blivit piggare, fått bättre tålamod och att de har fått en boost av att klara av fler och nya saker.

Det syns en stor skillnad redan nu. Alla är mycket gladare och det är jätteroligt att se, säger en av enhetscheferna Annelie Lysö.

Men trots att man kan tycka att det är en positiv sak för personalen att få träna på arbetstid så landade det väldigt olika i arbetsgruppen. Det var stor skillnad på vad de anställda tyckte om initiativet.  Vissa var positiva från start, som till exempel Maria Rasmussen som kände att hon verkligen fick hjälp att få in sin träning i vardagen som är tajt med tre barn och mycket aktiviteter. Andra ställde sig lite frågande till hur det skulle fungera.

Jag var lite orolig och hade en massa praktiska frågor. Orkar man det? Ska man bara släppa jobbet och gå och träna? Kommer det verkligen att fungera? Nu är jag bara glad och tacksam. Det kräver lite planering men det går bra. Jag upplever att det finns en stor förståelse mellan arbetskamraterna och att vi hjälper varandra att få till det på ett bra sätt, säger Nora Mammona.

Det fanns även flera som faktiskt tyckte att det var en riktigt dålig idé att tvingas träna på arbetstid.

Jag ska erkänna att jag var ganska negativ. Jag vill inte att någon annan ska säga till mig vad jag ska göra angående min hälsa. Men när vi var och testade oss inför starten fick jag ett uppvaknande om hur statusen såg ut när det gäller min fysik och min kondition. Nu är jag väldigt glad att vi får göra det här eftersom jag mår mycket bättre, säger Ingela Polsson.

        

Förutom de självklara hälsofördelarna med att få träna på betald arbetstid har det även fått ringar på vattnet när det gäller annat. Några av brukarna har följt med och tränat och det har ju givetvis varit positivt för dem. Dessutom har de anställda fått lära känna varandra mellan avdelningarna på det gemensamma gymmet. Det gör teamkänslan på boendet bättre. Det gör det även lättare att jobba och stötta upp på andra avdelningar än sin egen.

Tanken är att den schemalagda träningstiden ska fortsätta även 2024. Hittills har det finansierats via statliga medel från Socialstyrelsen och den andra enhetschefen på boendet, Elin Kulle, hoppas och tror att de ska få bidrag för en fortsättning. Det är ett tungt jobb och Elin Kulle tycker att det är en självklarhet att undersköterskor ska få hjälp att hålla sig i god form eftersom deras kropp och knopp är ett viktigt arbetsverktyg.

Men vad säger då Elin Kulle om personalens reaktioner i början och hur de under tiden har ändrat uppfattning om att ha schemalagd träning två gånger i veckan.

Ärligt talat så var jag väl lite naiv och trodde att alla skulle bli glada och blev lite chockad över de negativa reaktionerna. Men jag har bara fått stå kvar för att jag vet att det är något bra och jag har försökt förklara att vi gör det här för att personalen ska må bättre. När vi var på Testlabbet för tester och rådgivning var det många som förstod syftet och ändrade uppfattning och längs vägen har fler hängt på. Nu är många väldigt glada och tacksamma. Det känns skönt att det blev så lyckat, säger Elin Kulle.

Text och bild:
Anne Berglund
Kommunikatör och projektledare K3H

Läs mer om satsningen i Sölvesborg

 

Scroll to top