Sölvesborgs kommun gör en satsning på sin personal på serviceboendet Slottsgården och till sin hjälp tar de K3H och Testlabbet.
Satsningen innebär att totalt 60 anställda ska ha schemalagt träningstid 30 minuter två gånger i veckan på arbetstid under hösten. De har även byggt ett gym på arbetsplatsen där det ska finnas bra möjligheter för rörelse, både på och utanför arbetstid.
– Min personal jobbar väldigt mycket med kroppen och går mycket under sina pass. Det är en konstant belastning och det är många som har problem med till exempel nacke och axlar, säger initiativtagaren och enhetschefen på boendet Elin Kulle.
Individuella råd
I början och slutet av den här perioden ska de anställda göra olika tester för att mäta hur de utvecklas. På Testlabbet gör de konditionstest och så kallade inbody-mätningar och de anställda får även ta del av en inspirationsföreläsning om holistisk hälsa.
– Vi ger även deltagarna råd och feedback för att de ska kunna ta sig från där de är nu till det de önskar att uppnå. Alltså vad är det konkret varje individ behöver jobba med för att må bättre, säger Andreas Mattsson, hälsorådgivare på Testlabbet.
Enligt Elin Kulle gynnar det här alla, kommunen, arbetsgruppen och den enskilde. En kropp och en knopp som mår bra leder bland annat till mindre sjukskrivning och mer kontinuitet i vården. Och den anställde får en möjlighet att må bättre både på och utanför jobbet.
– Det pratas för lite om att vård-och omsorgsjobb är ett fysiskt tufft jobb, säger hon.
Hoppas uppnå en rutin
Hur får man då det här att gå runt ekonomiskt. Jo Elin Kulle, som är den som ligger bakom hela satsningen, har sökt och fått 650 000 kronor från Socialstyrelsen för att genomföra det här mellan september och december.
– Vi hoppas att våra anställda hinner sätta en träningsrutin som håller i sig efter de här månaderna, att man ska få till en vana och att längta efter att få träna. Vi har också planer på att söka mer medel för att kunna fortsätta med den schemalagda träningen på arbetstid, säger Elin Kulle.
Satsningen har tagits emot på lite olika sätt bland personalen. Vissa har ropat ”jippie, hurra” medan andra har varit mer tveksam, kanske rent av motståndare. Men enligt Elin Kulle har det mest handlat om rädslor och de allra flesta har vänt och vill vara med när de har förstått syftet.
En av de anställda som ser fram emot det här är Petra Hasselquist.
– Jag tycker att det är jättebra och jag ser mycket fram emot att komma i gång. Jag tänker verkligen utnyttja den här möjligheten att få träna på arbetstid och få hjälp med att må bättre. Vi har ett väldigt tungt jobb så det här behövs verkligen, säger hon.
Kan få fina sidoeffekter
Både Petra och Elin är också överens om att det här kan få positiva effekter utanför själva tränandet. Det blir en möjlighet att få lära känna varandra över gränserna i arbetsgrupper och man kan stötta och peppa varandra.
Att Elin Kulle vände sig till K3H och Testlabbet för att få hjälp med satsningen var en självklarhet enligt henne.
– Jag kände till verksamheten sedan tidigare och jag vet att den är bra så det kändes naturligt att höra av mig till Testlabbet, säger hon.
[…] Läs mer om satsningen i Sölvesborg […]