Viktiga nätverket Healthy Women lockar till sig många tjejer

I maj 2023 drog  nätverket Healthy Women igång i Karlskrona. Nu ett år senare har nätverket lockat till sig 64 tjejer i åldrarna 13-25 år. De tränar och har tjejkvällar ihop och snart ska de även dra igång kickboxning.

Vi har jobbat på med rekryteringen och det är roligt att det har gått så bra säger projektledaren Kajsa Kjellsson.

Det hela började när en i styrelsen i Karlskrona 3H såg ett reportage om Healthy Women på riksnyheterna och tänkte att Karlskrona borde ha ett liknande nätverk. Vi tog kontakt med HW och lockade ner dem för att titta på möjligheterna. Med hjälp av våra nätverk och stöttning med bland annat rekrytering av projektledare kunde de så starta fem månader senare.

Det känns verkligen toppen att vi inom K3H har kunnat bidra till att skapa det här viktiga nätverket säger Carin Håkansson, ledamot i Karlskrona 3H:s styrelse.

Healthy Women startade i Järva i Stockholm för några år sedan och syftet var att stärka unga tjejer i socioekonomiskt utsatta områden. Metoden går ut på att tjejerna får lära sig att styrketräna och på så sätt må bättre fysiskt och psykiskt. Tanken är också att stärka tjejerna till att det ska bli lättare att ta plats där killarna vanligtvis tar mycket utrymme.

Förutom träningen har nätverket tjejkvällar där de träffas och har möjlighet att göra olika aktiviteter och diskutera  viktiga frågor tillsammans. Nätverket i Karlskrona har även fått så kallade ambassadörer, alltså tjejer i nätverket som tar större ansvar, och de planerar en stor del av tjejkvällarna själva.

Det är fint att se att tjejerna växer när de får ansvar att sköta saker själva, säger projektledaren Kajsa Kjellsson.

I samband med att HW startade i Karlskrona öppnade man också upp ett nätverk i Skärholmen i Stockholm så nu finns de representerade på tre ställen i landet. Projektet i Karlskrona drivs med stöd av Allmänna arvsfonden.

Läs mer om Healthy Women här.

Scroll to top